ریزش موی ناشی از استرس: علائم، انواع و درمان آن

ریزش موی ناشی از استرس: علائم، انواع و درمان آن

استرس و اضطراب علائم و عوارض زیادی مثل سردرد، خواب نامناسب، عدم تمرکز و …. داره؛ اما شاید کمتر شنیده باشین که استرس حتی میتونه باعث ریزش مو هم بشه؟! اگر اینجا هستین یعنی اینکه شما هم با ریزش موی ناشی از استرس درگیر هستین و حالا بدنبال درمانش هستید، پس نگران نباشین! در این مقاله از مرجع کاشت موی ایران با هم به بررسی اینکه چرا استرس باعث ریزش مو می‌شود، انواع آلوپسی مرتبط با استرس، نحوه بازگرداندن ریزش مو از استرس، و همچنین نکاتی برای مدیریت استرس میپردازیم.

مطالعه پیشنهادی: چند وقت بعد از کاشت مو میتونم بصورت عادی بخوابم؟

چرا استرس باعث ریزش مو می شود؟

زمان مواجه با استرس، بدن ما وارد حالت “جنگ و گریز” میشه؛ در این زمان هورمون هایی مثل کورتیزول ترشح میشه تا به کمک کنه با عوامل بالقوه خطر مقابله کنیم! اما اگر استرس مزمن شود، این هورمون ها می توانند چرخه رشد مو را مختل کنند و منجر به ورود تعداد بیشتری از فولیکول های مو به فاز استراحت (تلوژن) شود؛ و این موضوع، می تواند به مرور زمان باعث افزایش ریزش و نازک شدن موها شود. fueclinics

انواع ریزش موی ناشی از استرس

بطور کلی ریزش مو ناشی از استرس رو به 3 دسته Telogen effluvium، areata و Trichotillomania تقسیم میکنن:

تلوژن افلوویوم (TE)

تلوژن افلوویوم یکی از رایج ترین انواع ریزش مو است که با استرس همراه است. همه موهای سر ما به طور فعال رشد نمی کنند، و طبق NHS، ریزش بین 50 تا 100 مو در روز، اغلب طبیعی است. اما زمانی که استرس شدید یا طولانی مدت را تجربه می کنید، فولیکول های مو بیشتری می توانند زودتر از موعد وارد فاز استراحت (تلوژن) شوند.

پس از چند ماه، این موها می ریزند و در نتیجه نازک شدن قابل توجه موها ایجاد می شود؛ که این مورد به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته می شود.

آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول های مو حمله می کند و منجر به ریزش مو می شود. اگرچه علت دقیق آلوپسی آره آتا ناشناخته است، تصور می‌شود که استرس عاملی محرک است که سیستم ایمنی را مختل می‌کند، و شرایط را برای افرادی که از قبل مستعد ابتلا هستند بدتر می‌کند.

این می تواند باعث ریزش موی ناگهانی روی پوست سر شود و همچنین ممکن است به سایر نواحی بدن مانند ابروها و مژه ها گسترش یابد. اگرچه مدیریت استرس به تنهایی به طور کامل آلوپسی آره آتا را برطرف نمی کند، اما در برخی موارد می تواند شدت علائم را کاهش دهد.

تریکوتیلومانیا

تریکوتیلومانیا

تریکوتیلومانیا یک اختلال در کشیدن مو است که اغلب با استرس و اضطراب مرتبط است؛ افراد مبتلا به این عارضه میل غیر قابل مقاومتی برای کندن موهای خود به عنوان راهی برای تسکین یا کنترل دارند که منجر به ریزش مو در نواحی خاص می شود.

آیا موهای از دست رفته ناشی از استرس دوباره رشد میکنه؟

اینکه آیا ریزش موی ناشی از استرس دوباره رشد می کند به نوع ریزش موی شما بستگی دارد؛ بطور کلی اگر بخواییم جواب بدیم باید بگیم برای تلوژن افلوویوم و تریکوتیلومانیا تا حدی بله، و برای آلوپسی آره آتا نمیشه پیش بینی کرد!

  1. برای افراد مبتلا به تلوژن افلوویوم، رشد مو معمولاً پس از رفع استرس زمینه از سر گرفته می شود. با کاهش استرس، فولیکول های مو به فاز رشد طبیعی خود باز می گردند و رشد مجدد رخ می دهد. همین امر در مورد تریکوتیلومانیا نیز صادق است (هنگامی که عادت کشیدن مو کنترل شود، نواحی آسیب دیده می توانند بهبود یابند).
  2. از سوی دیگر، آلوپسی آره آتا می‌تواند غیرقابل پیش‌بینی باشد زیرا یک بیماری خودایمنی است و میزان آسیب فولیکول مو متفاوت است و پیامدهای متفاوتی را در پی دارد. در حالی که برخی ممکن است پس از کنترل استرس، پس از چند ماه رشد مجدد را تجربه کنند، برخی دیگر ممکن است تحریک رشد را دشوارتر بدانند، به خصوص در موارد شدید.

ریزش موی ناشی از استرس چقدر طول می کشد؟

مدت زمان آلوپسی مرتبط با استرس می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، هنگامی که استرس زمینه ای به طور موثر مدیریت یا برطرف شد، ریزش مو ممکن است به تدریج بهبود یابد و در نهایت متوقف شود.

اما برای برخی، ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا موها دوباره رشد کنند. و برای دیگرانی که دارای شرایطی مانند طاسی الگو دار هستند، ریزش مو ممکن است با وجود تلاش‌های کاهش استرس، ادامه یابد.

چگونه موهای از دست رفته رو بازیابی کنیم؟

هر نوع ریزش موی ناشی از استرس به رویکردهای خاصی برای مدیریت و ترویج رشد مجدد مو نیاز دارد. بیایید درمان هر یک از شرایط رایج را بررسی کنیم:

چگونه موهای از دست رفته رو بازیابی کنیم؟

درمان تلوژن افلوویوم

هنگامی که تلوژن افلوویوم ناشی از استرس است، تمرکز اولیه باید بر مدیریت سطوح استرس باشد. اما داروهای بدون نسخه مانند ماینوکسیدیل (Regaine) یا فیناستراید می توانند کمک کنند. شما می توانید آن را روزانه روی پوست سر بمالید و باعث افزایش جریان خون و رساندن مواد مغذی ضروری به ریشه مو می شود. با استفاده مداوم، ممکن است متوجه رشد مو و کاهش نازک شدن یا طاسی شوید.

آلوپسی آره آتا

مدیریت آلوپسی آره آتا شامل درمان بیماری خود ایمنی زمینه ای است؛ که خودش میتونه به شکل های زیر انجام بشه:

  • تزریق دارو؛ متخصصان پوست ممکن است کورتیکواستروئیدها، داروهای مصنوعی که اثرات هورمون های طبیعی را تقلید می کنند، مستقیماً در مناطق آسیب دیده تجویز کنند. این به کاهش التهاب و سرکوب حمله سیستم ایمنی به فولیکول های مو کمک می کند.
  • کرم‌های موضعی؛ کرم‌های حاوی کورتیکواستروئید را می‌توان مستقیماً روی نواحی آسیب‌دیده پوست سر برای مدیریت التهاب و پاسخ ایمنی استفاده کرد.
  • ایمونوتراپی؛ این درمان شامل اعمال یک آلرژن بر روی پوست سر برای تحریک یک واکنش آلرژیک است که تمرکز سیستم ایمنی را از حمله به فولیکول‌های مو تغییر جهت می‌دهد. هدف آن تغییر پاسخ ایمنی و ایجاد یک محیط متعادل تر روی پوست سر است که امکان رشد مجدد مو را فراهم می کند.

تریکوتیلومانیا

اگر با تریکوتیلومانیا دست و پنجه نرم می کنید، توقف عادت کشیدن مو برای رشد مجدد مو حیاتی است. رفتار درمانی، تکنیک های شناختی-رفتاری، یا آموزش تغییر عادت می تواند به شما کمک کند تا بر تمایل به کندن موهای خود کنترل داشته باشید. شناسایی محرک ها و اتخاذ استراتژی های مقابله ای سالم می تواند به طور قابل توجهی از روند بهبودی حمایت کند.

نکاتی برای مدیریت استرس

مدیریت استرس نه تنها برای سلامت ذهنی بلکه برای سلامت موهای شما نیز ضروری است. استرس می تواند به ریزش مو کمک کند، اما خبر خوب این است که راه های عملی برای کنترل آن وجود دارد، از جمله:

نکاتی برای مدیریت استرس

درک اینکه چه چیزی باعث استرس شما می شود؟

چه مشکلی در محل کار باشد، چه مشکلات روابط یا نگرانی های مالی، فهمیدن اینکه چه چیزی باعث استرس شما می شود می تواند به شما در مقابله بهتر با آن کمک کند. با مشخص کردن منبع، می توانید کنترل موقعیت را در دست بگیرید و در جهت ایجاد تغییرات مثبت و در نهایت کاهش استرس تلاش کنید – و موهای شما به خاطر آن از شما تشکر خواهند کرد!

مطالعه پیشنهادی: تغذیه مناسب پس از کاشت مو FUT

مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید!

برای فعالیت هایی که به شما کمک می کند آرام و آرام شوید، وقت بگذارید، مانند مدیتیشن، یوگا، یا انجام یک سرگرمی. اما به یاد داشته باشید، خودمراقبتی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد و ممکن است برای همه متفاوت باشد. نکته کلیدی این است که زمان را برای خود در اولویت قرار دهید، زیرا برای داشتن یک زندگی شادتر و کم استرس، مراقبت از سلامتی شما ضروری است.

زیاد ورزش کنید

طبق گفته هاروارد، ورزش با تحریک ترشح مواد شیمیایی حس خوب در بدن شما، مانند اندورفین، استرس را کاهش می دهد، در حالی که هورمون های استرس را نیز کاهش می دهد. همچنین می‌تواند به دور کردن ذهن شما از نگرانی‌ها، ایجاد احساس خوبی در مورد خود و بهبود خواب کمک کند، که همه اینها منجر به استرس کمتر و ذهنیت شادتر می‌شود. health.harvard.edu

یک رژیم غذایی سالم داشته باشید

یک رژیم غذایی متعادل، مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی لازم را فراهم می کند که از عملکرد مطلوب بدن و ذهن شما پشتیبانی می کند؛ و وقتی بدن شما به خوبی تغذیه شود، بهتر می تواند با استرس مقابله کند.

مطالعه پیشنهادی: میکروپیگمنتیشن پوست سر

تمرینات تنفسی را تمرین کنید

به گفته NHS، گنجاندن تمرینات تنفسی در برنامه روزانه شما می تواند راهی ساده و در عین حال موثر برای مدیریت استرس و تقویت آرامش باشد.NHS

در اینجا یک راهنمای گام به گام کوتاه برای انجام یک تمرین تنفسی اساسی آورده شده است:

  1. یک فضای آرام پیدا کنید؛ یک فضای آرام و راحت را انتخاب کنید که بتوانید بدون حواس پرتی در آن بنشینید یا دراز بکشید.
  2. یک موقعیت راحت بگیرید؛ با پشت صاف و شانه ها شل بنشینید یا دراز بکشید. یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکم قرار دهید.
  3. به آرامی نفس بکشید؛ یک نفس آهسته و عمیق از طریق بینی خود بکشید و اجازه دهید معده شما در حین دم منبسط شود. احساس کنید نفس ریه های شما را پر می کند و قفسه سینه شما را باز می کند.
  4. به آرامی بازدم کنید؛ به آرامی و پیوسته از طریق دهان یا بینی خود بازدم کنید، هر کدام که برای شما طبیعی تر است. در حین بازدم، احساس کنید که معده خود به آرامی سقوط می کند و هوا را از ریه های شما خارج می کند.
  5. روی نفس خود تمرکز کنید؛ به حس نفس خود در هنگام حرکت در داخل و خارج از بدن خود توجه کنید. با هر نفس روی ریتم و احساس آرامش تمرکز کنید.
  6. نفس های خود را بشمارید؛ اگر کمک می کند، می توانید مدت دم و بازدم خود را بشمارید. به عنوان مثال، برای شمارش چهار دم و برای شش بازدم.
  7. چندین بار تکرار کنید؛ این الگوی تنفس عمیق را برای چند دقیقه ادامه دهید، در حالت ایده آل حداقل پنج دقیقه، یا اگر وقت دارید بیشتر.

نه گفتن رو تمرین کنید!

مرزهای واقع بینانه تعیین کنید تا از احساس غرق شدن جلوگیری کنید. یادگیری “نه” گفتن در مواقع ضروری می تواند استرس را کاهش دهد، زیرا به شما امکان می دهد بر روی اولویت های خود تمرکز کنید، زمان خود را به طور موثر مدیریت کنید و از انجام کارهایی بیش از حد توان خودداری کنید.

مطالعه پیشنهادی: معرفی فیناستراید برای درمان ریزش مو

به کاشتن مو هم فکر کنید!

همونطور که گفتیم، ریزش موی ناشی از استرس معمولا با درمان و یا کاهش استرس، بهبود پیدا میکنه؛ اما خب بعضی حالت ها و شرایطی مثل آلوپسی آره آتا، یا طاسی الگودار هست که نیازمند روش های مکمل هم هست! ایمپلنت مو یک درمان دائمی برای آلوپسی حساب میشه؛ و درصورتی که به صورت حرفه ای در بهترین مرکز کاشت مو در ایران انجام بشه نتایج بسیار طبیعی و غیرقابل تشخیصی خواهد داشت.

البته از اونجایی که کاشت مو یک پروسیجر نسبتا تهاجمی حساب میشه، پیشنهاد میشه که قبل از انجامش حتما با یک متخصص پوست و مو صحبت کنید تا مطمئن بشین که بهترین راه حل هست؛ درهرصورت اگر با ریزش موی ناشی از استرس درگیر هستین باید با پزشک صحبت کنین، و پزشک به شما بهترین درمان و راه حل رو پیشنهاد میده.

Picture of بزرگترین مرجع کاشت مو ایران

بزرگترین مرجع کاشت مو ایران

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *