ریزش موی هورمونی در مردان و زنان چگونه است؟

ریزش موی هورمونی: DHT چیست و چگونه باعث ریزش مو می شود؟

دی هیدروتستوسترون (همچنین به عنوان DHT شناخته می شود) یک هورمون جنسی است؛ این هورمون زمانی ایجاد می شود که آنزیمی  بخشی از تستوسترون را به DHT تبدیل می کند. تحقیقات نشان می دهد که حدود 10 درصد از تستوسترون هر روز به DHT تبدیل می شود! این هورمون نقش کلیدی در بلوغ دارد و ویژگی‌هایی مانند موهای بدن، صدای عمیق‌تر و توده عضلانی در مردان ایجاد می‌کند.

پس از بلوغ، DHT همچنان بر مواردی مانند نازک شدن مو، توزیع چربی و حتی خلق و خوی شما تأثیر می گذارد. همه ما DHT در بدن خود داریم، اما اثر آن روی هر یک از ما متفاوت است؛ بسیاری از این تاثیرات به ژن های منحصر به فرد ما مربوط می شود.

آیا DHT باعث ریزش مو می شود؟

پاسخ کوتاه این است که بله، طبق گفته NHS، سطوح بالای DHT می تواند عامل مهمی در مورد ریزش مو باشد. موهای شما یک چرخه رشد را طی می کند که شامل مراحل مختلفی است – مراحل آناژن (رشد)، کاتاژن (انتقال)، تلوژن (استراحت) و اگزوژن (ریزش). سطوح بالا از DHT می تواند بر این چرخه، به ویژه فاز آناژن تأثیر بگذارد. هنگامی که DHT بیش از حد در اطراف وجود دارد، به گیرنده های فولیکول های مو متصل می شود و باعث کوچک شدن آنها می شود. این کوچک شدن به این معنی است که فاز آناژن کوتاه‌تر می‌شود و موها قبل از ریزش زمان کمتری برای رشد دارند.

با ادامه این روند، موهایی که رشد می کنند ظریف تر و ضعیف تر می شوند. با گذشت زمان، فولیکول‌های موی آسیب‌دیده می‌توانند تولید مو را به طور کامل متوقف کنند و منجر به نازک شدن و در نهایت طاسی شوند.

اما نکته اینجاست: فقط به این دلیل که سطح DHT بالایی دارید به این معنی نیست که قطعاً موهایتان را از دست خواهید داد! اگر طاسی الگوی در خانواده شما وجود داشته باشد، بیشتر در معرض خطر دیدن اثرات آن هستید. به علاوه، اگرچه برای بسیاری از افراد مقصر بزرگی است، اما تمام ریزش مو ناشی از DHT نیست، و بسیاری از عوامل دیگر نیز وجود دارند، از رژیم غذایی گرفته تا استرس و غیره.

مطالعه پیشنهادی: 2 الگوی مختلف طاسی و درمان هرکدام از آنها

آیا زنان می توانند ریزش موی مرتبط با DHT را تجربه کنند؟

در حالی که DHT اغلب با مردان مرتبط است، اما می تواند در ریزش موی زنانه نیز نقش داشته باشد. درست مانند مردان، برخی از زنان ممکن است از نظر ژنتیکی مستعد ریزش مو باشند. یائسگی همچنین می تواند باعث افزایش سطح DHT شود. در واقع – NHS دریافت که 40٪ از زنان بالای 70 سال ریزش مو را تجربه می کنند. در طول این انتقال، سطح استروژن تمایل به کاهش دارد و تأثیر DHT بر فولیکول‌های مو را تقویت می‌کند. این می تواند منجر به نازک شدن موهای سر شود.

آیا زنان می توانند ریزش موی مرتبط با DHT را تجربه کنند؟

سپس سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وجود دارد، یک اختلال هورمونی که بسیاری از زنان در طول سال های باروری با آن دست و پنجه نرم می کنند. یکی از علائم آن می تواند افزایش هورمون های مردانه از جمله DHT باشد که می تواند به نازک شدن یا ریزش مو در زنان کمک کند. fueclinics.com

علائم ریزش موی مرتبط با DHT

در حالی که طیف وسیعی از عوامل می تواند منجر به ریزش مو شود، این علائم می تواند به ریزش مو مرتبط با DHT اشاره کند.

علائم در مردان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عقب نشینی خط رویش مو؛ یکی از شایع ترین نشانه ها عقب نشینی خط مو است. این اغلب با یک حرکت جزئی به سمت عقب در شقیقه ها شروع می شود و باعث می شود پیشانی کمی بزرگتر به نظر برسد. با گذشت زمان، این رکود ممکن است عمیق تر شود و شکل مشخصه “M” را تشکیل دهد. برای درک مراحل مختلف ریزش مو، راهنمای ما در مقیاس نوروود را بخوانید.
  • نازک شدن تاج؛ موهای بالای سر که به عنوان تاج نیز شناخته می شود، شروع به نازک شدن می کند و گاهی اوقات به یک نقطه طاسی منجر می شود.
  • موهای نازک و کوتاه؛ رشته های مو ممکن است به دلیل کوچک شدن فولیکول های مو ناشی از DHT ریزتر و کوتاه تر شوند. با گذشت زمان، این موها ممکن است آنقدر ریز شوند که به سختی قابل توجه باشند.
  • افزایش ریزش مو؛ در حالی که ریزش حدود 50 تا 100 تار مو در روز طبیعی است، طبق NHS، افرادی که ریزش موی مرتبط با DHT دارند ممکن است بیشتر از حد معمول متوجه ریزش مو شوند.
  • خارش یا چربی پوست سر؛ برخی از افراد مبتلا به ریزش موی مرتبط با DHT نیز افزایش خارش یا چربی پوست سر را گزارش می کنند.

زنان اغلب ریزش مو را متفاوت از مردان، چه از نظر ظاهر و چه از نظر الگو، تجربه می کنند. در حالی که زنان ممکن است نازک شدن قابل توجهی را تجربه کنند، به ندرت کاملاً کچل می شوند یا خط موی جلوی خود را از دست می دهند.

علائم ریزش موی مرتبط با DHT در زنان عبارتند از:

  • نازک شدن پراکنده؛ برخلاف مردان که اغلب خطوط موی برجسته یا لکه‌های طاس روی تاج را تجربه می‌کنند، زنان معمولاً با نازک شدن پراکنده‌تری مواجه می‌شوند. این بدان معنی است که ریزش مو به طور یکنواخت در سرتاسر پوست سر اتفاق می افتد و خط مو را حفظ می کند اما حجم کلی را کاهش می دهد.
  • پهن شدن قسمت؛ یکی از علائم شایع آلوپسی آندروژنیک در زنان، پهن شدن قسمت است. با نازک شدن موها، پوست سر بیشتری نمایان می شود.
  • کاهش حجم مو؛ بسیاری از زنان کاهش ضخامت دم اسبی یا حجم کلی مو را به عنوان نشانه اولیه ریزش مو گزارش می دهند.
  • افزایش ریزش؛ در حالی که موهای همه افراد بطور طبیعی روزانه می ریزند، افزایش ریزش مو می تواند نشانه ریزش موی مرتبط با DHT در زنان باشد.

چگونه سطح DHT را کاهش دهیم؟

پیمایش در دنیای ریزش مو می‌تواند کمی سخت باشد، به خصوص با وجود درمان‌ها و راه‌حل‌های فراوان. وقتی صحبت از ریزش موی مرتبط با DHT می شود، چند استراتژی اثبات شده وجود دارد که می توانید در نظر بگیرید.

فیناستراید

فیناستراید، ماده فعال در برند معروف Propecia، یک داروی تجویزی است که برای بسیاری از افرادی که با ریزش مو مواجه هستند، بازی را تغییر داده است. تحقیقات نشان داده است که در کاهش ریزش مو در 90 درصد مردان در طی پنج سال موثر است!

این دارو با کاهش اثرات DHT بر روی فولیکول های مو عمل می کند، بنابراین اغلب به عنوان مسدود کننده DHT شناخته می شود. با کاهش تولید DHT، می تواند ریزش مو را کند کرده و حتی در برخی افراد منجر به رشد مجدد شود.

با این حال، NHS پیشنهاد می کند که زنان نباید از فیناستراید استفاده کنند. این به این دلیل است که زنان دارای پروفایل هورمونی متفاوتی نسبت به مردان هستند و تغییر سطح تستوسترون می تواند اثرات غیر قابل پیش بینی داشته باشد.

دوتاستراید

دوتاستراید، که در میان نام‌های تجاری دیگر با نام تجاری Avodart شناخته می‌شود، عمدتاً برای درمان هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH)، که بزرگ شدن غده پروستات است، استفاده می‌شود. با این حال، از آن برای پرداختن به موضوع آلوپسی آندروژنتیک، که بیشتر به عنوان طاسی با الگوی مردانه نامیده می شود، در مردان استفاده می شود.

دوتاستراید متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان مهارکننده های 5 آلفا ردوکتاز شناخته می شوند. این دارو با مهار تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) با مسدود کردن آنزیم 5-آلفا ردوکتاز عمل می کند. DHT هورمونی است که با کوچک کردن فولیکول‌های مو نقش مهمی در نازک شدن و ریزش مو دارد. دوتاستراید با کاهش سطح DHT به حفظ موهای موجود کمک می کند و گاهی اوقات می تواند رشد مجدد را در برخی افراد تحریک کند.

دوتاستراید، که در میان نام‌های تجاری دیگر با نام تجاری Avodart شناخته می‌شود، عمدتاً برای درمان هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH)، که بزرگ شدن غده پروستات است، استفاده می‌شود. با این حال، از آن برای پرداختن به موضوع آلوپسی آندروژنتیک، که بیشتر به عنوان طاسی با الگوی مردانه نامیده می شود، در مردان استفاده می شود.

دوتاستراید معمولاً برای استفاده در زنان، به ویژه آنهایی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند، به دلیل خطر بالقوه ایجاد نقایص مادرزادی توصیه نمی شود. این می تواند با موفقیت در زنان یائسه استفاده شود.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل، که بدون نسخه به نام Regaine در دسترس است، یک درمان مو برای مردان و زنان است که می تواند ریزش مو را درمان کند. در واقع – تحقیقات گزارش داد که 88٪ از زنانی که هر روز به مدت 48 هفته از Regaine Regular Strength استفاده می کردند، شاهد توقف ریزش مو بودند.

این به صورت لوسیون، مایع یا کف می آید و باید در قسمت های نازک یا طاسی پوست سر ماساژ داده شود. اگرچه ماینوکسیدیل مستقیما DHT را هدف قرار نمی دهد، اما با افزایش خون و مواد مغذی به فولیکول های مو عمل می کند. این تقویت در تغذیه به تقویت موهای موجود و تشویق رشد جدید کمک می کند.

استرس را مدیریت کنید

استرس مزمن می تواند تولید هورمون مردانه از جمله DHT را افزایش دهد. به همین دلیل است که یافتن راه‌هایی برای ریلکس شدن و آرامش – چه مدیتیشن، ورزش یا حتی اجتناب از موقعیت‌های استرس‌زا – برای کمک به کاهش ریزش مو بسیار مهم است.

مطالعه پیشنهادی: ریزش موی ناشی از استرس

کاشت مو

پیوند مو یک عمل جراحی است که فولیکول‌های موی سالم را از یک قسمت بدن به مناطق طاسی منتقل می‌کند. در حالی که پیوند مو در واقع سطح DHT بدن را تغییر نمی دهد یا از اثرات آن جلوگیری نمی کند، اما می تواند راه حلی طولانی مدت برای ریزش مو باشد. این به این دلیل است که موها معمولاً از طرفین و پشت سر گرفته می شوند، مناطقی که موها اغلب در برابر DHT مقاومت بیشتری دارند.

سایر علل ریزش مو

در حالی که DHT یک عامل اصلی است، تنها دلیل ریزش مو نیست. بسیاری از عناصر دیگر، از جمله استرس و رژیم غذایی، می توانند نقش داشته باشند.

فشار

فریبکاری از خواسته های زندگی روزمره، کار و چالش های شخصی می تواند عوارض خود را به همراه داشته باشد. در حالی که بیشتر مردم فشار روانی و عاطفی استرس طولانی مدت را تشخیص می دهند، اما همه به تظاهرات فیزیکی آن پی نمی برند.

سایر علل ریزش مو

استرس مزمن می تواند چرخه رشد مو را مختل کند و منجر به افزایش ریزش مو شود. و برخی از افراد حتی ممکن است به تریکوتیلومانیا مبتلا شوند – یک اختلال در کشیدن مو که با استرس و اضطراب مرتبط است.

رژیم و تغذیه

رژیم غذایی شما می تواند بر سلامت موهای شما تأثیر بگذارد. دریافت ناکافی مواد مغذی ضروری مانند پروتئین، آهن و برخی ویتامین ها می تواند موهای شما را ضعیف کرده و رشد آن را کند کند.

شرایط پزشکی

ریزش مو گاهی اوقات می تواند یک علامت غیرمنتظره از شرایط پزشکی زمینه ای باشد. در اینجا چند نمونه هستند:

  1. اختلالات تیروئید؛ تیروئید پرکار (پرکاری تیروئید) یا تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) می تواند چرخه طبیعی رشد مو را مختل کند. این اختلال اغلب منجر به نازک شدن یا ریزش مو می شود. خوشبختانه، رسیدگی به وضعیت تیروئید اغلب می تواند این ریزش مو را معکوس کند.
  2. بیماری های خود ایمنی؛ شرایطی مانند آلوپسی آره آتا، یک اختلال خود ایمنی، باعث می شود که سیستم ایمنی به اشتباه به فولیکول های مو حمله کند و در نتیجه ریزش مو ایجاد شود. مدیریت وضعیت خودایمنی زمینه ای می تواند به جلوگیری از ریزش بیشتر مو کمک کند و ممکن است رشد مجدد را تشویق کند.
  3. کمبودهای تغذیه ای؛ شرایط پزشکی که بر جذب مواد مغذی در بدن تأثیر می گذارد، مانند بیماری سلیاک یا بیماری کرون، می تواند منجر به کمبود مواد مغذی کلیدی تقویت کننده مو مانند آهن، روی و بیوتین شود. این می تواند تارهای مو را ضعیف کرده و به ریزش کمک کند.

بطور کلی، ریزش مو میتواند علت های خیلی متنوع و متفاوتی از ژنتیک گرفته تا تاثیرات محیط داشته باشد! بنابراین روش های درمانی برای ریزش مو هم میتونه بسیار متفاوت باشه؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم که قبل از انجام هرگونه اقدام درمانی، با یک متخصص پوست و مو با تجربه و حرفه ای صحبت کنید، تا بهترین راه رو به شما پیشنهاد بده.

هرگونه اقدام هیجانی میتونه باعث آسیب به ریشه های موهای شما بشه و میزان ریزش رو بیشتر هم بکنه! پس حتما به یکی از بهترین کلینیک های کاشت مو مراجعه کنید و اونجا با یک دکتر متخصص مو مشورت کنید؛ مطمئن باشین که به شما از بین روش های جراحی مثل کاشت مو، تا مصرف دارو و مزوتراپی و …، بهترین روش رو پیشنهاد میکنه.

بزرگترین مرجع کاشت مو ایران

بزرگترین مرجع کاشت مو ایران

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *